← Content Hub

The Warehouse Says It Will Be Three Hours. Can I Log That Time as Rest?

The warehouse says a dock door will open in three hours. What can you log? If you have to back in as soon as someone calls, log the wait as on duty, not driving. If the carrier has relieved you of all responsibilities and the time is yours to use, you can log off duty. The example below uses federal hours-of-service rules for interstate freight. On a local California run, first confirm with your carrier whether the operation is subject to state or federal rules.

Who will answer the dock call and move the truck?

Suppose the warehouse wants you to stay with the truck and back in when your number comes up. Even if nobody calls for the entire three hours, that wait belongs on your on-duty record. Under 49 CFR § 395.2, staying ready to operate the truck, attending it during loading or unloading, and handling shipment receipts all count as work. A gate ticket showing a three-hour wait helps the carrier document detention. It does not show what you were responsible for during the wait.

Now suppose you have parked and your carrier tells you someone else has responsibility for the truck and cargo. You do not have to move the truck, oversee loading or handle paperwork until you take over at 2 p.m. You can get lunch in the drivers' lounge or rest in the parked truck and log the time off duty. The Federal Motor Carrier Safety Administration's guidance on off-duty time calls for relief from all work and responsibility for the vehicle and cargo, with the whole period free for activities of your choice. If the arrangement is unclear, ask dispatch: “Who takes the dock call and moves the truck while I'm on break? When do I take over again?”

What goes on the log if you are called back to sign paperwork?

Suppose you are released from 11:00 to 14:00, but at 12:20 you are called back to sign paperwork. At 12:30 you are relieved again. Your electronic logging device (ELD) should show three periods: 1 hour 20 minutes off duty, 10 minutes working and another 1 hour 30 minutes off duty. The time on either side was yours, but the work interrupted it. Neither stretch reaches the two consecutive hours needed for the shorter part of a sleeper berth split.

Choose the status under 49 CFR § 395.24 that reflects what you are doing. Use OFF for off-duty time in the lounge, SB for time actually resting in a qualifying sleeper berth, and ON (on duty, not driving) when you return to sign paperwork. Having to move the truck for work also interrupts your rest. Gate tickets show how long the truck was at the facility. Dispatch messages about your release and recall help explain which parts of that visit were rest.

Which break requirement can an on-duty wait satisfy?

Under 49 CFR § 395.3, a driver subject to the federal property-carrier break rule who has accumulated eight hours of driving since the last interruption of at least 30 consecutive minutes must interrupt driving for at least 30 consecutive minutes before driving again. A continuous half hour on duty at the dock without driving can meet that requirement. It still counts as on-duty time, uses part of the ordinary 14-hour driving window and cannot serve as one half of a sleeper berth split. Check the 11-hour driving limit and the remaining hours in your weekly cycle before committing to the next leg.

To use the split sleeper berth provision, the truck must have a qualifying berth. Under 49 CFR § 395.1(g)(1), the shorter or the longer period may come first. One must include at least seven consecutive hours in the berth. The other must be at least two consecutive hours off duty, in the berth, or in an uninterrupted combination of the two. Together they must total at least ten hours. Driving on either side of each rest period, taken together, must fit both the 11-hour driving limit and the 14-hour window. In a 7/3 split, seven hours in the berth go with three hours of qualifying rest. If the short period is only two hours, the berth period must be at least eight: an 8/2 split. Seven plus two gives you only nine hours. FMCSA's split sleeper berth FAQ sets out the minimums.

Back on duty at 14:00: how much can you drive after the overnight rest?

Consider a driver who had ten consecutive hours off before starting and has ample hours left in the weekly cycle. The driver goes on duty at 06:00, spends half an hour inspecting the truck, drives four hours from 06:30 to 10:30, and spends half an hour checking in. At 11:00 the paperwork is done and the carrier relieves the driver of all duties. The driver spends the full period to 14:00 off duty in the lounge.

From 14:00 to 15:00 the driver handles loading and paperwork, then drives four hours from 15:00 to 19:00. The driver parks and rests in the sleeper berth for seven consecutive hours, from 19:00 to 02:00 the next day. The three uninterrupted hours off at the warehouse and the seven hours in the berth form a qualifying pair. Both are excluded from the 14-hour driving window. If the driver had spent those three hours waiting for an immediate dock call, these two periods would not qualify as a pair. Even if those three hours really were off duty, without a qualifying berth period to pair with them the ordinary window still applies: a 06:00 start puts the 14-hour limit at 20:00.

At 02:00, calculate from 14:00 the previous day, when the first rest period ended. Between the two rest periods, the driver spent one hour on loading and paperwork and four hours driving. That leaves nine hours in the 14-hour window and seven hours under the 11-hour driving limit. In this example, the driver can drive at most seven more hours at this point. More on-duty waiting will use some of the nine hours left in the window. Check both figures before promising the next pickup time.

Disclaimer: This article draws on federal hours-of-service regulations for property carriers and public agency guidance checked on November 2, 2026. It provides general information. The type of operation, duty arrangements, sleeper berth and prior logs can change the result, and regulations and interpretations can change. Use current rules and actual records for an individual trip. Consult the relevant agency or a qualified professional about a dispute. This article provides neither legal advice nor an individual compliance determination. The author and publisher accept no liability for losses resulting from driving decisions made in reliance on it.


Office of the Federal Register. “49 CFR § 395.1. Scope of rules in this part.” Electronic Code of Federal Regulations, Accessed 2 Nov. 2026.

Office of the Federal Register. “49 CFR § 395.2. Definitions.” Electronic Code of Federal Regulations, Accessed 2 Nov. 2026.

Office of the Federal Register. “49 CFR § 395.3. Maximum driving time for property-carrying vehicles.” Electronic Code of Federal Regulations, Accessed 2 Nov. 2026.

Office of the Federal Register. “49 CFR § 395.24. Driver responsibilities—In general.” Electronic Code of Federal Regulations, Accessed 2 Nov. 2026.

Federal Motor Carrier Safety Administration. “What conditions must be met for a Commercial Motor Vehicle (CMV) driver to record meal and other routine stops made during a tour of duty as off-duty time?” U.S. Department of Transportation, 12 July 2013, Accessed 2 Nov. 2026.

Federal Motor Carrier Safety Administration. “What rest periods qualify for the split sleeper berth provision?” U.S. Department of Transportation, 19 Nov. 2020, Accessed 2 Nov. 2026.

Share
inLinkedIn𝕏TwitterfFacebook📱WhatsApp